Здравословие, разговори за здравето

Здравословие, разговори за здравето

 

 

Баланс между духовното и конвенционалната медицина.

Здравlecheben-simvolето отблизо, разговори за здравето, това е необятна тема, може много и малко да се пише. Ще  започна с един блог на Ирина Вълчева, в който се казва всичко, което ми се върти в главата за духовното и баланса с конвенционалната медицина. Ще приведа само малък цитат за баланса, останалото може да намерите в линка, към блога на Ирина. Необходим ми е, за да сравнявам писаното от Ирина с това на Павел Лоскутов.
„Отказът от конвенционалната медицина също е масово явление сред търсещите себе си. Вероятно сте чували ожесточени словоизлияния за масовата манипулация на фармацевтичната индустрия. Всеки интелигентен човек знае, че в това има истина. Навсякъде има корпоративни интереси. Когато обаче се касае за вашето здраве, проявете здрав разум. Тялото наистина има неподозирани възможности да се самолекува, но докато достигнем до това ниво на връзка с интуицията и тялото, имаме дълъг път. Да знаем на теория, че тялото може само, не е достатъчно, особено, ако години наред сме пренебрегвали сигналите му и здравето ни е влошено. Попитайте лекаря си дали може известно време да опитате с алтернативни методи, дали лечението може да се отложи за известно време. След това намерете холистичен лекар или хомеопат, поговорете и с него. Не бъдете крайни и инатливи в избора си, особено с по- сериозни диагнози. Опознайте алтернативното лечение при настинка или сезонно заболяване – посетете хомеопата, ако температурата не е висока, не бързайте да я сваляте, пийте вода, променете начина си на хранене. Ако се наложи да пиете антибиотик, приемете това спокойно, благодарете на лекаря, вместо да го обявявате за невеж и неспособен. Един антибиотик също няма да ви отклони от духовния път. Не изтезавайте тялото си, следващия път пак ще опитате с алтернативна медицина.

Изводът е да намерим баланс във всяка една област от духовното си търсене. Ако трябваше да сме само извисени духове, нямаше да имаме нито тяло, нито ум. Щом ги имаме, значи не трябва да ги третираме като врагове, а да ги опознаем и приемем. Много по- духовно е да признаем на партньора си колко много го ревнуваме, отколкото да отидем да медитираме и да се престорим, че ревността не ни засяга. Търсете златната среда и не се доверявайте сляпо, дори и на тези съвети!

Преди време закупих една книжка от Павел Лоскутов на руски език и тук ще да дам някаква част от нея, преведена от мен на български език.

Loskutov

Това е симпатягата Павел. Външният му вид говори, че навярно неговите духовни методи работят. 🙂

И така,

1. Защо боледува тялото

Здравето отблизо.

Ние сме свикнали с факта, че всички около нас са болни. Периодично – от нещо остро като настинка или отравяне. Постоянно – от нещо хронично. Някой има лошо зрение или болки в стомаха, ставите или прескача сърцето. Ние сме свикнали с факта, че болестта се предава от човек на човек. Че може да се заразим от близък човек в обятията на любовта и от съвсем далечен – в обществения транспорт.  Свикнали сме с това, че с възрастта болестите стават повече, тялото по-слабо и така продължава известно време, докато от тези болести, мовек умре. Естествено, бихме искали да знаем, от къде се вземат болестите и какво може да предложи науката, че да престанем да боледуваме и да станем здрави. Науката казва разни неща. Вируси, бактерии и паразити ни очакват в храните, водата и въздуха, самата храна е пропита от химия или е генно модифицирана, радиационният слой е повишен, озоновият слой пропуска вредни излъчвания. Освен това човек доброволно разрушава себе си с цигари, алкохол, наркотици или не препечени котлети с кръв.

Диетолозите дават указания, каква храна е вредна за тялото и каква – може би полезна. Всъщност, от различните диетолози се дават съвършено различни съвети – от месна диета до екстремално суровоядство. Даже количеството калории, които трябва да употребяваме се различават в пъти. Психотерапевтите добавят – всички болести или по-голямата част са от нерви. Вие нервничите, вие се мразите, вие вините себе си и другите, вас ви мъчат кошмари от детството, подсъзнанието ви е задръстено от програми и страхове, снижаващи вашия тонус, имунитет и блокират вашата способност да оздравеете. Детските желания да не се ходи в детската градина и училище създават вътрешно желание да се боледува, а опитите на родителите да нахранят своето прехранено дете често води до затлъстяване и твърда привичка да се ангажират всички с техните проблеми. Езотериците припомнят за миналите животи и карма, от където на нас ни се доставят вродени и генетически болести, на мястото на отсечената някога глава, сега ни измъчват шийните прешлени, а седемте смъртни гряха изискват незабавно изкупление. Също така, кравите, когато ги убиват страдат и страхът от смъртта им се предава на нас заедно с кюфтетата, от което също боледуваме. Отговорите от науката са много и когато ги гледаш на куп, ти става страшно да живееш. Но ако трябва да ги погледнем от гледна точка на въпроса „А какво трябва да направим, за да оздравеем или за да сме здрави“, никой от тях не дава еднозначен отговор.

Да отбележим още един факт – тялото на всеки боледува различно. Въпреки, че всички /или почти всички/ живеем практически в едни и същи климатични условия, купуваме продукти в едни и същи магазини и пазари, дишаме един и същи въздух, попадаме в едни и същи грипни епидемии, гледаме един и същи телевизор, и живеем като в цяло в доста еднакви социални условия. При това забелязваме, че някой винаги е в добра форма, а друг постоянно боледува, някой може да яде каквото му харесва и да не увеличава теглото си, а друг – постоянно е на най-жестоки диети и дрехите му са съвсем изпънати … някой пуши и пие кат за последно и ако се оплаква от нещо – това е от факта, че я няма тази младежка издръжливост, а друг – не пропуска нито един пост, трезвеник и вегетарианец, но списъкът от болестите му може да зарадва всеки доктор. Някой, в най-силната грипна епидемия тича, като че ли нищо не се случва, а друг – омотан в предпазни маски за дишане и криейки се от всеки минувач, прихваща грип в най-тежка форма.. Толкова различни са и реакциите ни на лекарствата. Не напразно за много от лекарствата се казва – Едно лекува, 2 разболява. Количеството противопоказания на съвременните лекарства може да ошашка всеки. Ефективност на лекарствата 25% се счита за много добра, от четирима човека помага на един, останалите разболява още повече. Същото е положението и с билките, формално погледнато – природен продукт. Обаче – неправилна доза или начин на приготвяне – отрова, набрана от неподходящо място или в неподходящо време от годината – отрова. И защо нито едно вещество – не ни действа еднакво? Отговор – телата ни се различават, различни родители, различна генетична предразположеност, различна националност, различен обмен на веществата. Ние какво отношение имаме към тези различия – никакво! Нито родители избираме нито нещо друго.

Обидно, на някои добре им се отразява джогинг, на други йога, на трети – диета, а на някои – нищо. Ясно е – боледуваме и оздравяваме по различен начин и с различни средства и методи. Излиза, че не може да се препоръча единна система за оздравяване и вълшебни средства няма. Така ли е?
Тук ще пропусна част от разсъжденията на Павел, че организмът ни е великолепна самовъзстановяваща се система и преминавам към част, която ако не е верна, поставя под въпрос изводите и методите на Павел.
Ето от тук започват съмненията ми.

Всеки атом от нашето тяло, както и всеки друг атом, живее съвсем кратко?!.
Тук си оставам с убеждението, че това трябва да го проверя, къде и от кого, засега не знам.
Продължавам с материала на Павел, да го чуем, пък после ще го мислим.

Така че атомите, така също и клетките, които ги съдържат, престават да съществуват във всеки един момент в този или друг орган. При това нещо или някаква сила построява от абсолютно нови атоми абсолютно нови клетки, при това, запазвайки всяка наша „подробност” – белези, брадавици … По-точно, не ги запазва, а построява по-ново, пълно копие на предишната конфигурация. В резултат от това обновяване, след седмица или месец върху нашата кожа или в нашите органи  не е останал нито един атом или клетка от тези, които са били преди, като полученият „резултат” е същият или леко по-лош от това, което сме имали, вместо да се възползва от тази „перестройка” и да създаде тялото на нашите мечти – идеално здраво, стройно, младо и безумно привлекателно. 🙂

И защо става така?

Само едно нещо може да направи тялото идеално здраво. Това, което е вътре в атома. Знаем, че всичко около нас е вибрация. Вибрацията – това са колебания., те са с различна честота. Знаем, материята се състои от молекули и атоми, но забравяме, че атомът не е материално топче, което може да се пипне. Атомът – това е орбита на движение на двойка частици, които се движат по нея. А тези частици сами по себе си представляват движение на още по-малки частици. И така – до безкрайност … И между тези частици има гигантски пространства, съпоставими с пространствата между звездите. Огромна пустота, пулсираща в такт с вибрациите на енергийните сгъстявания, вътре в тази пустота. И тази пулсация, тези колебания всъщност създават атомите, после молекулите, от които се сглобява таблетката с лекарство или хранителна добавка, чрез които ние се надяваме да ремонтираме нашето тяло.  Т.е. всъщност таблетката с лекарство или добавка не е нищо друго, а набор от енергийни колебания, набор от вибрации. И попадайки в тялото, този набор от вибрации започва да взаимодейства с наборите от вибрации на на атомите на нашите клетки, от които се състои нашето тяло. В резултат на това взаимодействие, на нас ни става по-добре или по-зле или нищо не се случва. Какво не достига на тялото, за да се излекува? На материално ниво може да изглежда като липса на някакви вещества или физико-химически процеси. На по-дълбоко ниво, винаги означава, че на организма липсват или са в недостатъчно количество, някакви вибрации. Някакво уникално количество съчетание на вибрации, които в организма не попадат или попадат в недостатъчно количество. Какви са тези вибрации? Как се чувства частта от организма, която е в отлично състояние. Как тя се чувства? Или с други думи – как тя вибрира? Как вибрираме ние, когато тялото ни е в абсолютен порядък и ние се занимаваме с нещо приятно, почиваме, играем или обядваме в природата? Ако се вгледаме в това усещане, отделяйки различните социални или емоционални наслоявания, остава само едно чувство – УДОВОЛСТВИЕ!

titanic fail version

Самоизлекуването – че то е много просто J

Встроена система за излекуване. За да излекуваме някоя част от тялото е необходимо да се изпълнят 3 точки, двете изпълняваме сами, третата се случва от само себе си – от встроената система на тялото.

  1. Фокусираме съзнанието си на мястото от тялото, където има болка или проблем.
  2. Създаваме в съзнанието си вибрация на удоволствие.
  3. Болното място започва да вибрира в резонанс с нашето удоволствие и достатъчно бързо се излекува … J А изработката на навика да визуализираме удоволствие е предмет на тренинга, който ще преминем. По такъв начин работят лечителите, те могат да се фокусират не на части от своето тяло, а над чуждото.

Да разгледаме най-популярните методи за поддържане на здравето през последното десетилетие – бягане и йога. Учените и досега се опитват да

разберат, защо при някои хора бягането напълно ги възстановява – и някои се излекуват от някои болести, укрепва сърцето им, а при други разрушава здравето им, те получават износване на ставите, коленните чашки се травмират, а сърдечно-съдовата система се поврежда. Същото е и с йога, само че, по-безобидно. За едни – йога е невероятно мощен изцелителен комплекс, създаващ хармония не само в душата, а и в тялото, за други – загуба на време в опити да се запомнят странни и неудобни пози, разтегнати мускули, неразбиране – от какво останалите изпадат във възторг, а в по-лоши случаи – и травми.  Секретът е много прост. Лекуват не бягането и йога, лекува съчетанието от фокусиране и удоволствие, което е встроено в човека и което мъдрите учители включват във всяка система, често – дори неосъзнато.

Полезно:

В следващия блог ще разгледам практическите методи, които предлага Павел, т.е ще погледнем на здравето отблизо.