Социални медии – 5

Социални медии – 5

Глава 5. Изграждаме мрежа посредством социална мрежа Linkedln, Google+, Youtube.

 

ЛайкиБолшинството от хората използват социалната мрежа LinkedIn, за да се свържат с някой, да сформират партньорски отношения, за да извършат продажба или за да получат работа. Оставайки вси още успешен проект, той носи отлични резултати за много професионалисти, от редови сътрудници до консултанти, генерални директори и бизнес-магнати, регистрирани в мрежата и представящи 130 различни отрасли по целия свят.

Днес,  социалната мрежа LinkedIn все още остава не до край използван инструмент, доколкото много негови потребители непълно са изследвали неговите пълни възможности и не са максимизирали изгодите от неговото използване.

Какво е социална мрежа LinkedIn?

Социална мрежа LinkedIn бил пуснат през 2003 година, и от този момент стана най-пълната професионална мрежа. Около 1 милион нови потребители се присъединяват към тази платформа всяка седмица. Обикновено чрез LinkedIn хората се свързват с тези, които познават лично или по работа. Но за разлика от Facebook и Twitter, LinkedIn е повече съсредоточен върху бизнеса.

LinkedIn представлява отлична площадка за формиране или представяне на връзки на второ и трето ниво, което може да се окаже полезно при опита да се нарасне бизнеса или при търсене на работа, наемане на талантлив изпълнител или в резултат от търсене на други варианти за работа.

Днес, LinkedIn поддържа повече от 85 милиона участници от повече от 200 страни, в това число ръководители на почти всички компании из от списъка Fortune 500.

За какво да се използва?

• Увеличаване на видимостта.
• Разширяване на мрежата.        

• Увеличаване на Google PageRank.
LinkedIn позволява на своите потребители да публикуват информация от своя профил и да я правят достъпна за търсещите системи. Профилите в LinkedIn високо се котират в Google, което е ефективен начин да оказвате влияние върху възприятията на другите хора, когато те почнат да ви търсят.
• Подобряване на резултатите от търсенията.
Освен своя личен профил, вие можете да придвижвате на предно място в търсещите системи и сайта и блога на компанията си, използвайки такива категории като “Моят сайт” и „Моята компания”.
• Да се оценят конкуренцията, партньорите и клиентите. LinkedIn – е отличен начин да се следят тези показатели.
• Да се обособят обзори и мнения. LinkedIn повече прилича на живо резюме на професионал, допълващо се от препоръките на тези, с които ви се е налагало да работите и тези, с които сте работили в миналото.

Пристъпваме към социална мрежа LinkedIn.

Някои считат социалната мрежа LinkedIn за най-добрата платформа за търсене на работа. Разбира се, това е по-добрият начин. Това е отличен способ да се създаде портфолио и репутация, а също и да се свържеш с единомишленици, за да поощрите своя бренд, продукти и услуги.
Настройка на своя акаунт.
Акаунтите за бизнес в социалните мрежи се създават с отчитане на самите бизнес цели.

Какви зони трябва да се настроят:

• Резюме. В тази секция трябва да отразите вашите умения, ресурси и опит, отразени в 3-5 кратки абзаца. Създайте контент, който да привлича вниманието о създава интерес върху ключовите аспекти на вашата професионална дейност.
• Професионално заглавие.
• Добавете фотография.
• Опит/Предишна дейност.
Ето няколко важни елемента:
1. Списък на завършените проекти
2. Успехи на вашата длъжност
3. Описание на вашите силни страни
4. Изброяване на всички постижения.
5. При възможност, включете и възнагражденията ви, особено ако работите в областта на маркетинга, продажбите и развитието на бизнеса.
• Препоръки.
• Умения.
• Сертификати, лицензии и акредитации.
• Публикации.

Как да се извлекат максимални ползи от връзките ви в социалната мрежа LinkedIn.

1. Задавайте и отговаряйте на въпроси. Влизайки в акаунта си вие виждате списък от въпроси, публикувани от някой от вашата мрежа. Заслужава си и вие да задавате въпроси.
2. Дайте препоръки на вашите колеги. В LinkedIn препоръките работят като първична форма на валута. Препоръчайте хората, с които вие добре работите.
3. Изучете своята мрежа. Изучете хората от своята мрежа, прочитайки техните профили. Това може да стане добра база за установяване на отношения.

Глава 6. Разширяваме своя кръг с помощта на Google+.

Преди пускането на Google+ о за нея се разпространяваха слухове, че това дете на Google, няма равно измежду търсещите системи. От тогава той стана неотменна част на много кампании в социалните мрежи.

Какво е това –  Google+?

Google+ – това е социален слой или мрежа, пуснати от Google през юли 2012 за ограничено тестване. Потребителите могат да конфигурират и създават кръгове, за да категоризират хората, с които те са свързани в различни групи и по такъв начин да възпроизведат своите отношения в реалния живот.

Google+ има много отличителни особености, сред които – Hangouts, многопотребителски видеочат. Потребителите могат да пуснат Hangout с всеки от съществуващите Кръгове. Друга забележителна възможност това е Sparks, който позволява на потребителя да отбележи конкретни отличителни черти в интернет – темите.

Няколко месеца след пускане, Google+ събра повече от 40 милиона регистрирани потребители, което представлява 1/3 от 135-те милиона членове на LinkedIn. Независимо от темповете си на растеж, той е далеч от това, да надмине Facebook, но цифрите не трябва да се игнорират.

За какво да се използва?

• Безплатно усилване на SEO.
Бизнесът може да се използва за конверсия на тези, които се позовават на него.  

Google+ е създаден за това, че да влияе на търсенето за хора, които са включили в своите кръгове определени компании.

Това създава отлична възможност за безплатно поощряване на тези, които обичат и използват определени продукти, за сметка на хората със сходни интереси.

• Провеждане на Hangouts.
Мощната функция за видеочат дава отлична възможност за привличане на клиенти и лидери на мнения на лично ниво. А на компании които оперират от географски отдалечени места могат с удобство да си сътрудничат, да споделят информация и файлове, примерно електронни таблици и документи.

• Разширяване разпространението на контента.
Google+ – е отлична платформа за публикации и разпространение на контент. Той може да стане отличен инструмент за провеждане на съревнования и свободни срещи а също и за други промо-мероприятия.

• Свържете се с технически подкована аудитория.
Хората, които сега са регистрирани в Google+ – „ранни новатори“ на новите технологии, това е идеалният целеви пазар за много компании.

• Сегментирайте своята аудитория.
Едно от значимите преимущества на Google+ е възможността да се споделя контента със специфичните аудитории в Кръговете. Така за бизнеса е по-леко да сегментира свой пазар и да споделя контента с определени фолловъри.

• Разширяване на своята мрежа. Получавате възможност да събирате и изследвате данни и значими контакти, например потенциални клиенти и влиятелни личности в отрасъла.

Започваме.

1. Оптимизираме своята страница.       
Както вече беше казано, една от най- мощните функции на Google+ – това е функцията търсене в Google, при което за вас е необходимо, вашата страница да бъде лесно откривана с помощта както на  обикновено търсене, так и и на вътрешно. Изпълнете следните действия:
• Потвърдете страницата в Google . За разлика от Twitter, където всеки има уникална „позивна“, тук може да имате много страници с еднакви имена. Google предоставя начин да се потвърди страницата, която се явява „официална“ страница на определен бренд, за да може тя да получи главен приоритет при ранжирането на  резултатите от търсенето.
• Добавете лого или подзаглавие. Google+ позволява да се поместят логото или подзаглавието под името на бренда, където ще бъдат видими само първите 10 думи в секцията на заглавието, а 21 символ ще бъде показан в изплуващ прозорец при посочване с курсора. Помнете за това, когато създавате подзаглавие.
• Напишете убедително въведение. Това е първи поглед върху вашата страница, така че, постарайте се да използвате подходящи ключови думи, за да се окаже лесно страницата ви в индекса и в същото време, постарайте се да вложите в нея имидж и послание, което искате да стигне до вашата аудитория.
2. Увеличете визуалната привлекателност на своята страница.  
Направете нужното впечатление всеки път, когато хората идват на вашата страница.
Необходимо е да привлечете вниманието и интереса им така, че да ги подбудите да кликнат и да ви добавят във вашия кръг.
• Максимизирайте творческото използване фотографи за да ги подбудите да използват изрезки в албума си – scrapbooking.
• Възползвайте се от преимуществата на развития редактор на текст.
3. Публикувайте качествен контент.
Преди да се обзаведете с първите фоловъри, публикувайте 3-4 записа. Те ще помогнат да се направи нужното впечатление.
• Използвайте опциите за форматироане, за да създавате записи, които изглеждат като записи в блог.
• Използвайте видео и фото.
4. Започваме да привличаме фолловери.
Сега, когато сте оптимизирали своята страница, вие можете да откриете и своя бизнес страница в Google за бизнес.
• Развивайте своята страница с помощта на другите канали на социалните медии
• Повишавайте ранга на страницата си в Google в своя сайт
• Регулярно публикувайте контент
• Фоловете в отговор на всеки, който ви добавя в своите кръгове
• Създавайте VIP-кръгове и кръгове от поръчители
• Регулярно проследявайте своите коментарии и потоци

Вашият профил в Google+ ще влияе върху това, как хората възприемат вашия бренд, така че, отделяйте му внимание не по-малко, отколкото на другите социални платформи.

Глава 7. Запленете аудиторията си чрез YouTube.

Въпреки, че YouTube е широко популярен като форма за развлечение, не трябва да се изпуска от поглед заради значителните изгоди. Той представлява сам по себе си нещо повече, от колкото просто публикации на видеофайлове, паметни моменти и апомнящи се събития, което в началото го направи популярен. Все повече компании и професионалисти откриват за себе си YouTube като мощта платформа, където да станеш звезда. Дори вашият бизнес да не завоюва такава глобална популярност и внезапен успех, както, да кажем Джъстин Бийбър, той може да стане способен да генерира нелоша част интерес. Как? Вие можете да използвате видеозаписи, за да демонстрирате своя опит и да споделите знания, а също и да продавате продукти и да се свързвате с потенциални клиенти и колеги.

Какво е YouTube?

YouTube – това е интернет-сервиз, позволяващ на своите потребители да публикуват видеофайлове и да ги споделят с останалия свят. Той бил основан от авторите на толкава успешния Paypal, и неговата първа публична версия била пусната през ноември 2005 година. От тогава неговата популярност нараства и първото тримесечие на 2006 година вече били публикувани повече от 65000 видеофайла. През 2007 година YouTube бил признат за сайт с най-голяма посещаемост в интернет. През октомври 2006 година той бил погълнат от Google, сумата на сделката възлязла на $1,6 милиарда. Това се счита за много изгодна сделка, доколкото доходите от рекламата в YouTube се оценява на $ 200 милиона годишно. В същото време YouTube има милиони посещения на ден от всички кътчета на планетата
За какво да се използва?

YouTube предлага разходо-ефективна маркетингова платформа за бизнеса. Днес това е най-евтината форма на рекламния канал. Компании от различни отрасли използват интернет-видео като част от своя маркетингов контент, за да установят контакти както с текущите, така и с потенциални клиенти. Сега той се използва като начин да се изградят взаимоотношения с клиентската база и носи доходи като непряка маркетингова стратегия.

Можете да използвате YouTube за три основни цели:

• Информираност
• Обучение
• Развлечение

Ето няколко идеи как може да се придобие голямо влияние с помощта на YouTube:

Идейно лидерство и опит

• Зареждайте видеозаписи на корпоративни презентации, за да демонстрирате авторитет в отрасъла и да предизвикате доверие.
• Споделете слайдшоу за маркетингови и рекламни цели
• Проведете интервю със собствените експерти
• Превръщайте подкастите от слайдшоуто във видео
• Намирайте общ език с онлайн-съобществото на YouTube, зареждайки записаните видео отговори по специфични теми, свързани с вашия бизнес или отрасъл
• Записвайте корпоративните събрания, за да споделите информация с акционерите
• Предоставяйте презентации за предстоящи продукти и функции

Маркетинг и реклама

• Компилирайте видеофайлове, които най-добре демонстрират и обясняват вашия продукт или услуга
• Издигайте своя бренд с помощта на случилите се събития
• Представете тези, които стоят зад вашия бренд, за да увеличите автентичността
• Развивайте своите продукти и услуги
• Публикувайте линкове на своите видео в други социални мрежи
• Направете конкурс
• Добавете слоеве, подбуждащи към действие, за да привлечете трафик към своя корпоративен сайт
• Изобразявайте информация за компанията, в това число название, линк към сайта, адрес на електронната поща и номер на телефон

Клиентски сервиз

• Създайте обучаващо видео, за да обучите потребителите как да използват вашите продукти и услуги
• Отговаряйте на често задавани въпроси с помощта на видео
• Публикувайте решения на обикновени проблеми с продуктите или услугите
• Помествайте видеофайлове на своя сайт и блог

Извличане на максимална полза от YouTube

1. Хубав контент.
2. Планирайте отрано.
3. Избягвайте вулгарния маркетинг.
Не се публикуват директни реклами, предоставя се информация, която развлича и въвлича.
4. Осигурявайте висококачествена продукция.
5. Бъдете кратки.
Постарайте се да се вместите в 2-3 минути. Ако темите ви са обемни, разделете ги на сегменти

Оптимизираме своите видео в YouTube

• Покажете линкове към своите видео във всички социални мрежи, в това число на своя основен сайт, блог, на страниците във Facebook и Google+, туитнете я и поместете в профиле на LinkedIn.
• Съсредоточете се на SEO, оптимизирайте текстовото описание с ключови думи и обратни връзки към своя корпоративен сайт.
•Направете избор в полза на покупка на реклами в YouTube, ако разполагате със съответния бюджет. Ако можете да придобиете определени видео материали, вашите видео ще бъдат в първите редици в търсенето по тази ключова дума.
Много знаменитости и компании успешно генерират глобален интерес и слава, използвайки YouTube в качеството на стартова площадка.

Заключение

Мощната способност на социалните медии да развиват всички типове бизнес повече не предизвиква съмнения у никого. В който и отрасъл да водите тази дейност, ще забележите, че много хора игнорират техните преимущества. Сега разполагате с разбиране на възможностите на всяка социална медия и ръководство за това, как най-добре да се използват , за да извлечете от тях максимална полза.

Това беше 🙂

Copyright © 2012,

http://pamagu.happyreseller.e-autopay.com

Команда PaMaGu.ru: http://www.pamagu.ru__