Социални медии- 4

Социална мрежа twitter

Глава 4: Как да си „изчуруликаме” път към онлайн признание, посредством социална мрежа twitter.

socail net 4TWITTER
[‘twitə]
I.
1. цвърча, чуруликам
2. говоря нервно/припряно/безсмислено
II. 1. цвъртене, чуруликане
2. бързо/нервно/припряно говорене
3. нервна възбуда/трепет
in a/all of a TWITTER възбуден, нервен, припрян
4. ам. кикотене

социална мрежа twitter

Простият въпрос, зададен в социалната медия Twitter: “Какво правите?” разбира се ще генерира много отговори. От подрастващи, професионалисти, знаменитости, политици, от големи клечки – от всеки, който стои в Twitter. С бърза и честа смяна на идеи, мнения, отговори, Twitter е създал цяла нова вселена за хора от различни социални слоеве, статуси и интереси, за да остават на линия, благодарение на по-откритата линия за комуникации.

Разбиране за феномена Туитър.

Какво е това социална мрежа twitter? Това е – още една популярна социална мрежа и сервиз за микроблогинг, който позволява на своите потребители да отправят и четат текстови  съобщения, или „туитове“, с дължина до 140 символа. Twitter е бил създаден от Джек Дорси през март 2006 година и е бил официално пуснат през юли същата година.От тогава сервизът е завоювал световна популярност и към настоящия момент /2012 година/ наброява повече от 300 милиона потребители, ежедневно генериращи повече от 300 милион туита, а така също произвеждащи повече от 1,6 милиарда търсения. Twitter се описва като “SMS в Интернет”.

Twitter предлага комбинация от различни форми за общуване – текст, фотография, музика, видео – превръщайки делничния живот в интересни тълкувания, забележителни събития и критични ситуации. Обсъжданията могат да се въртят около горещи теми, благодарение на използването на хештагове, потребителите могат да публикуват и преглеждат обновления, да „фолоу-„-ват /следват/ другите потребители, а също да отправят публични отговори или лични съобщения, за да се свързват и общуват с другите потребители. С годините екосистемата Twitter силно се разрасна, давайки възможност да се намират хора, новости или предмети.

За какво можем да го използваме?

• Да се свързваме със своите клиенти.

• Обратна връзка с клиентите. Ако потребител не е доволен от определени продукти или услуги, той несъмнено ще „туитне”. В този смисъл Twitter се оказва надежден ресурс по доставка на обратна връзка и мнения, а също и за изучаване на поведението и предпочитанията на потребителите.

• Маркетинг. Вие можете да използвате Twitter с неговия широк достъп за продажба на  продукти и/или услуги на по-широк пазар и, което е най-приятно, преви го безплатно.

• Новини. Twitter – е най-добрият и бърз начин да се публикуват  последните новости за вашата компания – без необходимост да се съчинява дълъг, и щателно премислен контент.

• Маркетингови схеми и насърчаване. Ако при вас има насърчаване и ексклузивни условия за продажба, дайте на вашата мрежа да разбере за това. Всички обичат добрите условия. Всъщност, много компании провеждат съревнования и промоции  ексклузивно за своите фолловери в Twitter. За да привлекат свой пазар.

• Twitter – вирусен. Когато си заработите някаква популярност, вие ще видите, колко е той вирусен. Това може да стане стратегически конкурентно преимущество на вашите маркетингови кампании.

• Шпионирайте конкурентите. Вие не просто постигате клиенти и целеви пазар, вие  можете също така да изучавате, какво правят конкурентите и какви са слабите им  страни, основавайки се на жалбите на техните клиенти, а също и да работите над собственото позициониране, за да предоставите по-добрата алтернатива.

• Увеличение на продажбите. Да, Twitter може да помогне сериозно да се увеличи продажбата. В съответствие с отчети, публикувани от“Mashable“, Dell загребва цели  6.5% в продажбите чрез Twitter.

• Лоялност към бренда. Във всеки бизнес, вие се стремите към това, че от вашите стоки/услуги да се възползва както се може по-дълго, еднократни покупки вас не устройват. Привличайки свои клиенти и предоставяйки бързо обслужване с допълнителни услуги, вие ще можете да удержие клиенти и да придобиете лоялни постоянни покупатели.

• Рай за мрежовика. Свържете се с лидерите на отраслите, създатели на обществено мнение и влиятелни личности, имащи тегло във вашия отрасъл. Ако вие вече сте посещавали мрежови мероприятия и сте получавали добри резултати за своята компания, представете си само, какво може да направи за вас Twitter.

• Генерирайте трафик за сайта. Ако използвате Twitter на пълна мощност, той може да стане отличен и ефективен инструмент за създаване на голям интерес и привличане на целеви пазар на вашия сайт или блог, завоювайки потенциални покупатели, което в крайна сметка ще доведе до продажби.

Идейно лидерство. Twitter – това е прекрасна площадка за демонстрация на своите

навици и опит, а също така за предоставяне на специфични съвети, мнения и на помощ в решението на проблеми, което ще помогне да се завоюва голямо доверие в качеството ви на лидер на мнения.

Как да се формират и привличат фолловери?

Както вие вече навярно се досещате, Twitter стана неотменим инструмент на социалното насърчаване, който може да издигне вашия бизнес. Това не е типичният подход „продай и забрави“.

Започваме.

1. Извършете начално търсене. Създайте акаунт в Twitter и разберете чрез търсене какво говорят за вас или за вашия бренд, вашите преки конкуренти и другите важни думи, свързани с вашата компания, продукти и/или сервизи.

2. Добавете фото. Неприятно е да се общува с някой, нямайки прид себе си даже неговото фото. Ако се постигнали добра разпознаваемост на бренда, вие можете да използвате своето лого, а ако представяте старт-ъп или неголяма организация, по-добре използваайте собствената си фотография.

3. Почнете да вземате участие  в обсъждания и говорете с хората за това, което им е интересно. Това създава индивидуалност, показва човешко лице на бренда, продукта или услугата. (@wholefoods прави това превъзходно)

4. Създавайте интерес. Публикувайте интересни неща, които се отнасят към вашия отрасъл, а не само към вашата компания, продукти или услуги. В това число, това могат да бъдат последни новости, политики и разработки.

5. Развличайте, за да привличате. Споделяйте интересни и пленяващи линкове, които  развличат и подсилват интереса.

6. Използвайте проактивен подход. Ако се ограничите само с работа с жалби, никога не ще се измъкнете от порочния кръг на постоянните извинения. Вместо това бъдете полезни и предлагайте незабавно решение, подсказки и съвети. (@jetblue отлично прави това, предоставяйки подсказки и съвети от пътешественици)

7. Кажете „не“ на вулгарния маркетинг. Не извършвайте грешка, да „впарвате“ своите продукти и/или услуги. Хората или ще ви игнорират, или ще натиснат бутона „отписвам се“.

8. Станете по-човечен. Поощрявайте интересни истории с работници и съсобственици в бизнеса за събития извън работа.

(@TheHomeDepot прави отлично това)

9. Представете личности. Добавете няколко персони, така, че да се вижда, че те работят с бренда, да кажем, RichardAtDELL, MaxeneAtDELL, и така нататък.

10. Действително общувайте с аудиторията. Отделете време за това, да поговорите и на  теми, не свързани с бизнеса.

За какво да се туити.

• Вместо това, да се отговаря на въпроса на Twitter: „Какво правите сега?“, вие можете да си изберете друг въпрос: „Какво привлече вашето внимание?“

• Нека в компанията да има и други, които ползват бизнес-аккаунта вTwitter – убеждавайте работниците и служителите също да го използват.

• Публикувайте отделен параграф  в блога, не е добре просто да се остави линк. Вие можете да зададете въпрос или да обясните, за какво става въпрос.

• Задавайте въпроси и подтиквайте своите фолловери да споделят своите мнения.

• Фолловете интересни и популярни хора. Ако намерите последователи, които туитят интересни неща, разгледайте, кого те фолловят и зафолловете ги тях също.

• Публикувайте туитове за другите хора, вместо това, да се съсредоточавате на себе си, на своята компания, своите брендове или продукти.

Twitter е предназначен не за продажби, и той има по- важно влияние за вашия бизнес. Работете над това, че хората зад бренда да виждат човешко лице – така вие ще привлечете свои фолловери.

• Когато ви се наложи да говорите за своите компания, продукти или услуги, старайте се да говорите нещо полезно. Вие можете да облечете тази информация във формата на съвет, изображения, записи в блога, които предлагат полезен контент.

• Не флудете и не публикувайте твърде много туитове. Това бързо започва да раздразва. Както показва практиката, оптимално е да се публикуват от 8 до 15 туита за ден.

Допълнителни практически съвети

• Не е задължително да четете всеки туит.

• Не е задължително да отговаряте на всеки  @туит, който е бил към вас адресиран.

• Общувайте чрез лични съобщения, ако вашата преписка няма да има ценност за  другите фолловери.

• Регулярно правете търсене по Twitter, за да разберете, какво говорят хората за вас, вашия бренд, вашата компания, продукти и услуги.

• Един отличен начин да изградите съобщество в Twitter – това е да отговаряте на туитове и да ретуитвате записите на другите хора.

Мощни съвети

• Преди да зафоловите някой, публикувайте няколко добри, умни туитове.

• Попълнете информацията в профила.

• Добавете фийд Twitter в профилите на другите социални медии и блогове.

• Отговаряйте на хората, които ви фолловят, и особено на тези, които не ви фолловят вас.

Създаването на акаунт в Twitter – е само началото на вашето пътешествие. За се достигнат най-добри резултати посредством социална мрежа twitter, както и от другите социални медии, е нужно постоянно занимание с тези медии.

Към социални медии – 5

Довиждане за сега и моля за отзив 🙂