Социални медии – 3

Социална мрежа Facebook социална мрежа facebook

Глава 3. Създаваме страница в Социална мрежа Facebook

и я управляваме.социална мрежа facebook.

socail net 3Социална мрежа Facebook – може би, е най-знаменитият глобален феномен, социална медия, която от момента на своето стартиране продължава да расте в геометрична прогресия. Първоначално разработен за студентите от колежите, сега той очевидно излезе извън рамките на своята първоначална аудитория. В течение на времето в него се съсредоточи извънредно мощна мрежова среда за правене на бизнес.

Какво представлява?

Facebook – това е социална мрежа, пусната през февруари 2004 година, която се владее и управлява от Facebook, Inc. Според отчети за февруари 2012 година се съобщава, че Facebook е достигнал посещение от 845 милиона активни потребители. Към края на 2013 година се съобщава за над 1 милиард потребители. За да се използват неговите сервизи, потребителите трябва да се регистрират и създадат профил, след което могат да си обменят съобщения, да публикуват статуси, да зареждат фотографии, да си пишат с приятели и много други. От проста социална среда той се разви в широко популярна професионална социална мрежа.

За какво да се използва?

• Отлична представеност. С милионите си потребители Facebook предлага ненадминат потенциал за представеност. Бидейки използван стратегически и последователно, Facebook може да способства за значителното увеличение на  видимостта и присътствието на вашата компания в интернет. Публикувайте коментарии, спеделяйте идеи, съвети и подсказки, за да завоювате уважение и доверие в своята мрежа за да се сдобиете с максимално влияние.

• Увеличение на Google Rank. Използването на приложението на Facebook “Страници”, може да се создаде професионален профил за продукти, услуги и компании.

На тези страници може да се публикуват връзки към своя сайт и бутони „харесвам“. Това  помага за привличане на трафик на своя сайт и да генерира голям интерес.

• Мощна маркетингова платформа – безплатно. Използването на Facebook, както е известно е абсолютно безплатно. То позволява на вас да установявате контакти със стотици и даже с хиляди потребители с помощта на удобни за използване приложения и инструменти, които вие можете да използвате за насърчаване на своите продукти и услуги.

• Насочено (таргетирано) пространство за реклама. На разумна цена вие можете

също така да създадете рекламни обяви и да ги насочвате по пол, местоположение и возрастова група, а също и да проследявате тяхната работоспособност.

• Предоставяне на регулярни обновявания. Facebook ви предлага удобин начин  да обновявате своята мрежа заедно с новите си продукти, промо и обща информация за своята компания, оставайки свежи и значими в умовете на своите потребители.

• Иницииране на онлайн обсъждания за получаването на ценни ресурси.

Използвайте новинарските групи и мрежи в качеството на площадки за обсъждания, и отговаряйте на комментарии и запитвания. Това може да стане отличен източник на конструктивна обратна връзка, която ще ви помогне да насърчите своите продукти или услуги.

• Оставайте във връзка и подхранвайте отношения. Регулярно предоставяйте полезна информация на своите почитатели и на мрежовото обкръжение. Тук влизат полезни обучаващи видео и друг значим контент, който ще се понрави на вашия пазар.

• Подобрявайте клиентския сервиз. Днес клиентите предпочитат, на техните запитвания и проблеми да се отговаря  в режим на реално време. Страницата във

Facebook за вашия бизнес предлага удобен начин да станете достъпен за своя целеви пазар.

Създаване на страница.

Създаването на страница във Facebook (бренд-страница) може да ви даде в ръце мощен инструмент за взаимодействие със своя пазар на това ниво, което  традиционните медии не могат да осигурят. Помагайки на своите клиенти да настроят тясна връзка със своя корпоративен бренд, вие можете да ги превърнете в лоялни клиенти и безплатно лице на фирмата.

Като начало се изпълняват следните прости стъпки:

1. Ако нямате акаунт във Facebook – създайте го. Ако вече имате акаунт влезте в него и кликнете на бутона Страници” – „Създаване на страница”, разположен в лявата част на екрана.

2. Изберете, какъв тип страница искате да създадете: Бренд, Компания, Учреждение или Организация.

3. Впишете цялата конкретна информация.

4. Согласете се с подробните Правила за използване на Страниците във Facebook.

5. Въведете цялата изисквана информация; обозначавайки категорията на своя бизнес, вие можете да започнете да настройвате своята страница. Facebook ще ви преведе през цялата процедура за настройка, предоставяйки списък с това, което още трябва  да се изпълни, за да започнете същинската част.

6. Заредете изображение на компанията или логотип, а също така адрес на сайта, девиз, страница в Twitter, и профили в другите социални медии.

7. Съхранете настройките.

Конфигуриране и оптимизация

• Добавeте контент. Внесeте ключова информация: връзки към сайта, вашето местоположение, работни часове и фотографии/продукти/меню, така че хората да могат да  получат обща представа за това, какво всъщност представлява вашият бизнес. Съсредоточете се на това, че да предоставите кратка, но изчерпваща информация в информационното поле. Дръжте в ума си принципите за търсещо развитие и използвайте ключови думи, доколкото всяко информационно вмъкване може да се индексира от търсещите системи.
• Поканете своите клиенти. Поканете текущите клиенти да „лайкнат“ вашата страница. Вие можете да им изпращате писма, да рекламирате вашия сайт, да публикувате обяви или в занапред да развивате своя бизнес посредством листовки, и така нататък.
• Добавете на своя сайт бутони „Харесвам“. За да можете ефективно да развивате  страницата си на Facebook, добавете бутон „ Харесвам “ в своя сайт и блог, по този начин хората ще могат да поддържат контакт с вашата страница, а също так да  я споделят със своята мрежа.

Привличайте своите клиенти.
• Взаимодействайте и се присъединявайте към обсъждания.
Максимизирайте своята видимост и присътствие, публикувайки регулярни обновления на стената за своя бизнес. Вие също така можете да предоставите ексклузивни предложения, които предизвикват интерес, генерират комментарии и привличат хората към  активно участие.
• Постройте по- дълбоки отношения. Използвайте възможността да разберете по-от близо своята база лоялни клиенти или „поклонници“ и приложете всички усилия за това, те да се почувстват като у  дома, получавайки своевременни отговори на своите коментари.

Насърчавайте своя бизнес.
• Създавайте рекламни обяви.
Извлечете полза от рекламите на Facebook, за да насърчите своя бизнес и да обявите за него на  другите, базирайки се на свои критерии за таргетиране, такива като разположение, интереси, възрастови групи и т.н.
• Стартирайте „Спонсорирани истории“. Започнете „Спонсорирани истории“, за да имате възможност да подтиквате  „френдовете”  и поклонниците да разпространяват добри думи  за вашия бизнес по техните мрежи. Помнете, маркетинг с помощта на радиото „от ухо на ухо” е два пъти  по- ефективно от традиционната реклама. Ако уеб-дизайнът не ви е сила, можете да купите шаблон- Facebook в магазина за шаблони/темплейти/.

Допълнителни съвети по развитие на своята страница във Facebook.

1. Използвайте Мениджър за социалните медии:
• Активно добавяйте хора, които могат да станат ваши клиенти, и тези, които са свързани с вашието специфично направление в бизнеса.
• Използвайте функция за търсене, за да намерите значими или свързани страници, от събития, хора, групи или даже съобщения. Тя също така ще помогне да се остава в курса на всички споменавания на бренда, а също така ще предостави своевременна обратна връзка.
• Общувайте. Това е интерактивна страница, така че отговаряйте на коментарите.

2. Изхитрувайте малко.
Помолете подчинените и сътрудниците да оставят коментарии и да „лайкнат“ вашите обновявания и статуси, за да повишите своите показатели. Обновяванията на статуси, набрали 5 или повече коментарии, могат да бъдат показани в раздела „Главни новости“. Това също така ще ви помогне да направите стената си на Facebook по- жива, а също така ще вдъхнови поклонниците да вземат участие в обсъжданията и да станат по- активни.

3. Напълнете своята страница с медия-контент.

• Въодушевете привържениците да публикуват снимки за това, как те използват вашите продукти и/или услуги
• Публикувайте снимки на своите продуктов и/или услуги, на своя екип и офис, за да могат привържениците ви лесно да се свържат с вас.
• Използвайте видео, за да отговорите на феновете си или за да ги развлечете.
• Покажете своите продукти и/или услуги в действие.

4. Грижете се за привържениците си.

Важно е от време на време да се награждават своите привърженици със специални или ексклузивни предложения. Вие можете да възнаградите тяхната лоялност, като предложите отстъпка само за привържениците във Facebook.

5. Дръжте привържениците информирани.

Преките съобщения са много силни, главното – да не се злоупотребява с тях. Вашата цел е да информирате, а не да раздразвате.

6. Помолете своите привърженици за помощ.

Помолете своите привърженици за помощ да ви сформират съобщество с помощта на инструментите “Предложи приятели” и “Сподели”.

7. Създавайте партньорски отношения с другите страници на Facebook.

Всяка страница на Facebook има бутон „Добави в избраното на моята страница“. Всяка „избрана“ страница ще се изобразява във вид на лого в областта „Избрани страници“ на вашата страница във Facebook.

8. Използвайте приложения.

За  Facebook има няколко действително полезни приложения, които вие можете да използвате за насърчаване на своята компания или бренд. Вие можете да проведете, анкета, викторини и игри, където хората да могат да играят един срещу друг. Има даже приложения за безплатни разпродажби и лотарии – това, в което потребителите най- много обичат да участват.

9. Шпионирайте!

Да, вие трябва да проследявате своите конкуренти, особено тези, които провеждат собствени кампании с огромен успех. Периодически следете за това, какво и как го правят те, а след това изучавайте техните стратегии. Ако решите да ги копирате, убедете се, че предлагате по- добра версия.

И на края на тази част за Социална мрежа Facebook . 

едно видео от гуруто на интернет маркетинга – Крис Фарел – Chris Farrell

Този материал според мен може да послужи на началниците на HR за направа на длъжностни характеристики за експерт по използване на социалните медии за развитие на бизнеса.

Бай за сега и оставете моля отзив

 

Към част 4