Социални медии – 1

social networks1

Приложение на Социалните мрежи за бизнес цели

Въведение

Тук подготвям един обзор за използването на социалните мрежи за бизнес, на мен лично някак ми е неудобно да ги ползвам за търговия, грубо казано. От друга страна, създаден е ресурс, защо да не се използва, казали си компаниите …
Материалът, който публикувам сега е ориентиран основно към фирми, но голяма част от материала може да бъде използван и от самостоятелни участници, примерно в афилиейт програми.
Днес попаднах на добър материал за копирайтинг, в него има доста по използване на социалните мрежи.

Ползвал съм материал  от „помогу.ру”      🙂

Copyright © 2012, Команда PaMaGu.ru: http://www.pamagu.ru

Социалните мрежи на прост език.

социални мрежи

Терминът „социални мрежи /медии/“ подразбиращо се използва където трябва и където не трябва и често фигурира в онлайн маркетинга. В същност, социалните медии обединяват използването на онлайн технологии и методи, позволяващи на хората да споделят чрез лични мнения и съобщения, а също така да разменят наблюдения и възгледи с останалия свят.

Съдържанието може да съдържа различни елементи на общуването:

• Текст – обикновено се използва, за да се напише и обясни собственото мнение или публикация;

• Изображения – фотографиите се използват за  изобразяване на нещо интересно;

• Аудио – звукови файлове, предназначени за слушане он лайн или за сваляне;

• Видео – чрез видео файлове се създава възможност за привличане на внимание, развлечение или обучение.

Най – популярните социални медии в момента включват  в себе си:

• Социални мрежи: Facebook, LinkedIn, Twitter, Google+;

• Wiki: Уикипедия;

• Видео: YouTube;

• Фото: Instagram, Pinterest, Flickr;

• Новости: Digg, Reddit;

• Онлайн игри: World of Warcraft

Нов подход към брандирането и комуникациите. Зад границите на маркетинга.

Най – общо казано, брандиране е популяризиране на дадена марка чрез всички видове реклама, било то пи ар, продуктово позициониране и т.н.

Социалните медии прокараха на  компаниите път към по – мощен канал за комуникации за публикации на маркетингови съобщения – и всичкото това на напълно умерена цена. Както е известно, обикновено компаниите използват социалните мрежи, за да привлекат свой целеви пазар и да изучат предпочитанията и поведението на потребителите. Обаче на практика социалните мрежи предоставят и други, много мощни възможности, които вие можете да вградите в своята маркетингова стратегия с най – високи резултати.

Някои други области от бизнеса, в които може с успех да се използват социалните медии:

• Служба за поддръжка – Идеален пример: Best Buy. Благодарение на системата Twelpforce, работниците се стимулират за това  – да  предоставят помощ и съвети по проблеми и запитвания. За днешния пазар е много критична възможността бързо да се отговори и отреагира, особено в това, което засяга влиянието и изменението на възприятията. Даже ако задачата не е била решена незабавно, клиентите чувстват, че за техния проблем знаят и своевременно ще обърнат внимание.

• Вътрешни комуникации и сътрудничество – Малки и големи организации могат много да спечелят от използването на  социалните медии за разпространението на  файлове  за съвместно редактиране и разпространение на знания.

• Набиране (Рекрутиране) и удържане – Днес много работници решават, искат ли да  станат част от една или друга организация, на базата на информация, извлечена от социалните мрежи. Това също така може да стане мощен инструмент за  привличане на социални канали, които функционират чрез професионалните мрежи.

Разбиране на еко системата на социалните мрежи.

За да могат ефективно да се използват социалните медии е важно да се отдели време за да се разбере, как работи тази екосистема и какви навици са се развили в  „социалните потребители“. Трябва да възприемаме всяка социална мрежа като град, неговата екосистема обикновено се представя от неговата инфраструктура. Вашето разбиране за екосистемата ще ви послужи като виртуална карта, чрез която ще можете да си проправяте път по улиците и да намирате пътя към вашия целеви пазар. Според изследванията на Мартин Чедуик (Chadwick Martin Bailey), потребители, които са едновременно фоловъри в Twitter  и фенове във Facebook  на определен бранд, не само ще препоръчват неговите продукти и услуги, но и ще ги купуват. В същото изследване потребителите са показали, че брандове, невъвлечени в социалните медии се възприемат като „откъснати от живата” и остаряли.

Тук ще вмъкна една моя забележка, интересно ми е някой у нас дали е правил такова изследване и какви резултати е получил.

Така, че тук основната идея се състои в това, да се насочат усилията в социалните медии към ключовите потребители, които имат влияние в своите социални мрежи.  Важно е да се уточни, че връзката със средните и малки потребители също така помага на вашия бизнес да спечели социално доверие.
Превръщане на изводите в продажба: ROI (възвръщане на инвестициите) чрез използването на социалните медии.
Както при всяко друго бизнес-усилие, вие, разбира се, искате да получите ясна представа за това, как можете да върнете своите  инвестиции в социалните медии, а не просто да се присъедините към популярното  движение. Цикълът ROI в социалните  медии може да се  раздели на три етапа.

Етап 1: Стартиране.

На този етап цялото внимание се съсредоточава в създаването на акаунти в петте социални мрежи: Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn и YouTube. Въпреки, че в интернет има множество други популярни социални мрежи, тази петица се счита за най-важна. Този етап по своята същност е подготвителен.

Подробности за етапа

Подход: Изпълнителен

Цел: Присъствие в социалните мрежи

Фокус: Краткосрочен

Резултати: Незначителни

В тази точка не следва да се очакват някакво значително влияние или резултати.

Етап 2: Управление

На този етап около 60% от усилията на  вашата компания ще  бъдат насочени към развитие на присъствието в петте социални мрежи. Около 10% от вниманието е насочено към творческата част и предлагането на бренда, 20% – към извършване на количествени измервания, такива като входящи връзки, трафик, „лайки“ във Facebook и неща от този вид. Около 10% ще бъдат съсредоточени върху качествените измерения, такива като резултати от изследвания, анкети и изучаване на отношенията  към бренда.

Подход: Тактически

Цели: Въвличане на клиенти

Фокус:Средна продължителност

Резултат: Ръст на трафика

Етап 3: Оптимизация

На етапа на оптимизация 25% от вниманието ще бъде насочено към това, да се получи голямо влияние във всяка от петте платформи на  социалните мрежи, 30% ще бъдат посветени на развитието на творческата части предложенията на бренда, а също така и на количествени и качествени измервания. Още 25% от вниманието ще бъдат насочени към повишаване на нивото на конверсия и оптимизация на кампанията. Останалите  25% ще бъдат използвани за измервания на успеха на кампанията, което ще стане основа за  вашето ROI.

Подход: Стратегически

Цели: ROI от социалните мрежи

Фокус:Дългосрочен

Резултати: Ръст на печалбите.

Без да се отчита, че много експерти твърдят, че ROI в социалните медии не могат да бъдат измерени, на практика има начин това да бъде направено. Този процес изисква по-добро разбиране на така наречената „пожизнена ценност на  клиента“ (CLV) или средна печалба, генерирана от клиента за периода на неговата пълна привлеченост към вашите продукти и услуги. Тези данни ще бъдат използвани за сравнение  на резултатите, които ще даде вашата кампания в социалните медии.

Например:

Ако типичен клиент харчи около $10 всеки месец за определен продукт и е лоялен поддръжник на определен бренд в продължение на 3 години, това се равнява на средна пожизнена ценност на клиента в размер на $360. Болшинството компании се стремят да изразходват около 10% от своя CLV за привличане на нови клиенти. Това означава, чe те се стремят да  похарчат $36 за привличане на нови клиенти, всеки от които, както се очаква, ще похарчи за времето на привързаност към бренда по $360. И така, ако вашите усилия в социалните медии ви струват $36 000 за една цяла година и вашата кампания е способна да генерира 1000 нови клиента всяка година, вие определено имате успех.

Тук ще допълня с мои впечатления от пощенската кампания, която проведоха от 2006 до към 2012 г. „Readers Digest“. Не използваха социални мрежи, те тогава още не бяха нашумели, а „Български пощи“. Според мен, би трябвало, ако се съди по моето участие, да са имали изключително успешна кампания, доста вещи накупих, за много повече от 360$ … 🙂 Половината от тези вещи раздадох като подаръци – другата половина – от нея ползвам около 10% по предназначение.  Останалите – трайни са и красиви и няма да се повредят с времето. И си чакат момента да бъдат употребени или подарени. Изключително професионално и на високо ниво проведена кампания, различни пощенски пликове, различни формуляри, които за да продължиш да участваш трябва да решиш някаква задача. За утешение пазя няколко удостоверения – луксозно оформени, колко ценен и Вип клиент съм. Тук намерих от 2006 г. един форум, където умуват що за явление са Рийдърс. Лично аз бих изучавал техния опит в правене на рекламна кампания, тяхното си е направо наука.

Социалните мрежи вече са ежедневие и може би причина за загуба на доста, основно работно време 🙂

Надявам се някой да пусне тук свой коментар.

Към част 2