Направи сам сайт за блогове. Практическо ръководство.

Направи сайт за блогове.

Практическо ръководство.

Основни положения.

 

workfromhomeЦел на този блог е да се дадат началните и според  мен основни стъпки при създаване на сайт за блогове. След изпълнението на първите 12 от описаните тук 15 точки вече ще имаме пълноценно функциониращ сайт за блогове, който ще почне да прави трафик, зависещ от умението ни да пишем интересно. Самият аз се занимавам с тази дейност от точно 2 месеца и преминах през доста перипетии, които започнах да описвам в блога „Моите терзания …” и който все остава недовършен.  Както казват руснаците, в тази област все още се чувствам „чайник” , интересно от къде произлиза. Участвам в един руски вебинар, безплатен по тази тема и виждам как буквално за 2 седмици нещата си идват на мястото. Това ми даде куража да застана тук в ролята на мастер. Първоначално ще дам само основните етапи, като няма да се спирам на настройките, които се правят при някои от тях. В процеса на развитие на блога, ако бъде проявен интерес към материала, ще добавям било картинки, било изброяване на отделните видове дейности.

В мрежата има много материали по тази тема, едно добро подреждане на понятията и етапите намерих в сайта на Vizion.info

И така, започваме Направи сайт:

 1. Избор на хостинг, регистрация на домейн. Някои хостинг доставчици – Icn.bg – български, lucky-host.ru – руски, godaddy.com – американски. Аз избрах българското. Като съвет – избирайте минималния набор от средства, той е и минимален като пари. При моите упражнения платих и 24 лв., което си беше излишно – пакет за регистрация на сайта в 111 търсачки …
  Обикновено тази точка изисква някакво време и след получаване от доставчика на писмо, че услугата е активирана, може да се продължи нататък.
 2. Инсталация на WordPress. Има много така наречени CMS системи за управление на блогове, най-разпространен е WordPress.
  Необходимо е, след като е регистриран домейна да се логнем в административния панел и най-долу – стои част Softaculous, посочваме WordPress, махаме само представката wp в полето – къде да се инсталира, т.е. искаме да се инсталира в основната директория, Install, за да следвам дословно уроците от вебинара избрах език на инсталация Руски, иначе по подразбиране се инсталира WordPress на английски език.
 3. Това сега го научих и бързам да го споделя. Тук веднага от Плъгини – може да се потърси плъгин wptb language, който добавя в езиците и Български език, така, че вашият Wordpress започва да изглежда и говори на български език.
 4. Инсталация на плъгин Rus to Lat. Плъгин – програмен модул, разширява възможностите на WordPress. При инсталацията на описаните тук плъгини те се намират чрез „търсене” в базата на В материалите за него е описано как се търси, инсталира и активира плъгин. В момента значителна част от доходите на интернет-маркетинг корифеите са от продажба на плъгини и мен американците ме ощипаха сигурно някъде около 50-60 долара, може и повече, ще погледна баланса на PayPal.  Цел на плъгина е – да станат с английски букви линковете, които са на кирилица. Тук се правят малко настройки в Параметры, Настройки постоянных ссылок.
  Руснаците наричат тези линкове ЧПУ, не е „Числово програмно управление”, а „Человеко-подобные УРЛ (URL)”.
 5. Инсталация на плъгин All in ONE SEO pack – за целите на Сео-оптимизацията. Тук се настройват 7-8 полета, ако има интерес към материала – ще ги покажа допълнително. За да можем да правим анализ на ключови думи, трябва да се авторизираме в Adwords на гугъл.
 6. Инсталираме плъгин за споделяне в социалните мрежи – Social share buttons. Тук също има занимавка с настройки
 7. Плъгин favicons, създаване и установка на граватар. Favicons – да излиза сайта с някаква малка икона, граватар – снимката ни да се показва като лого на сайта. Favicons – сваля се чрез търсене в гугъл, а не във wordpress.
 8. Плъгин Akismet. Спира спам-съобщения. За да се активира, авторизираме се в Akismet, получаваме ключ, който въвеждаме в полето на плъгина.
 9. Използване на сервиз Smartresponder- служи за създаване форма за подписка. Необходима е авторизация в Smartresponder, там създаваме формата, от нея вземаме html кода и го пействаме във виджет /текстово поле в конзолата на сайта/, което го привлачваме обикновено в дясно – на сайт-бара.
 10. Плъгин Google xml Sitemaps. Създава карта на сайта за целите на търсещите машини.
 11. Настройка на файл robots.txt – пак целите на търсещите машини. Взема се от някой сайт, корегират се последните 3 реда с името на нашия домейн и се копира в корена на нашия сайт /папка public_html/.
 12. Настройка на граватара. Авторизираме се в gravatar.com и там качваме своя снимка към указан от нас и-мейл.
 13. Прелинкване на сайта. Смисълът е – ако търсещите машини намерят в мрежата подобно на нашата тема, да ги покажат в списък към блога.
  Плъгин  Yet Another Related Posts. Инсталация на брояч на посещенията в сайта – авторизираме се в  liveinternet.ru, избираме брояч, вземаме html кода му и го поставяме във виджет в сайт-бара на сайта.

И така, 7 плъгина и Направи сайт е готов. Мисля, за 1 ден тази дейност може да бъде изпълнена.

Следват действия по увеличаване на посещаемостта.

От цитирания от мен по-горе източник ще дам една извадка:

Трафикът на нашият уеб сайт

Трафикът, посещаемостта на сайта, е главният индикатор за популярността и ефективността на уеб сайта. Отчита се посредством специални броячи на посетителите, които предоставят значителен обем статистическа информация – брой посетители, брой презареждания, най-разглеждани страници в уеб сайта, директни посещения (чрез въвеждане на адреса директно в браузъра), посещения от други сайтове, имащи линк към него, посещения от търсачки, думи и изрази, по които е търсено, географско положение на посетителите и т.н.

И така – следващи стъпки в приятната задача – Направи сайт.

 1. Сервиз – subscribe.ru – регистрация, намиране на подходяща тема за участие, създаване на анонс. Създаването на анонс в subscribe.ru допринася за рязко повишаване посещаемостта на сайта ни. Вчера изпълних тази стъпка, но темата ми не се прие, не искат теми на български език. Значи – трябва да се търси вариант на subscribe.ru – български, или да се публикуват и част от нещата на руски, за да се докара руски трафик. Мъка …
 2. Поставяне на  контекстна реклама на  google adsense на своя сайт. Правим регистрация в gmail, след това търсим adsense. Регистрираме се в adsense, до 1 седмица трябва да получим по нормалната поща писмо от щатите с пин-код, а на и-мейл- авторизацията /акаунт/ в adsense.
  Инсталираме плъгин WhyDoWork Adsense. Трябва да се параметризира с код, получен от Adsense. Това вчера го направих, сега чакам поща в плик.
  ПП. От гугъл ме одобриха в adsense, сега да видим от това храстче какво ще излезе.
 3. С това базовият етап по раздвижване на сайта приключва. Няколко думи за направата на резервни копия на сайта ни.
  Експорт, импорт – от административния панел, инструменти. За импорт – инсталираме плъгин – WordPress importer. Също, правене на пълно копие от контролния панел на хостинга и даунлоад на нашия РС.

При набиране на база данни с и-мейл адреси може да се премине към опит да се прави и-мейл маркетинг, чрез създаване на поддомейн, и изграждане на страници за и-мейл уведомления на адресатите – това се постига, чрез добавяне на плъгин Squeeze Pages.
Поддомейн се създава в С-панела на хостинга, в него инсталираме начално WordPress, добавяме плъгина rus-to-lat. Самият плъгин се даунлоадва, като в гугъл пишем „страница захвата“, намира се този плъгин, опакован в архивен файл, състои се от два файла – plugin.zip и image-rus.zip. Вторият файл съдържа архива на имиджите, които трябва да се изсипят в директорията на страницата, в която е текущият дизайн на новосъздадения поддомейн. От първия файл – plugin.zip инсталираме плъгин Squeeze Pages. След това се създават една или няколко страници, които не са видни в сайта на поддомейна, но се знаят от сервизите за управление на и-мейл доставки, примерно subsribe.ru. Поддомейните са удобни и за експериментиране с различни системи за управление на сайта – CMS, примерно Joomla, Max-site …

––

До сега гледах видео уроците на Валерий Москаленко от вебинара на „Клуб профессионалов“. Този човек – Валерий, безспорно има талант за лектор, ако някой реши да учи руски език – да го слуша него. Като си гледам в архива на и-мейла, имал съм покана от него и през януари и приз май месец, защо чак сега ми е дошло вдъхновението? Сигурно пак съм отработвал някакви минали работи … Мога да сравня въздействието на гласа на Валери с това, което изпитах, когато гледах „Божествената матрица“ на Грег Брейдън. Тук малко поспамих в собствения си блог, обичам да го правя и в мрежата, доста често ми се карат, но … сигурно отработвам някаква карма … 🙂

Сега участвам в един курс на Руелсофт , вижте го, безплатен в голямата си част и има някаква полза 🙂

Тук още от продукцията на тази компания – Рунет …  софтуер, така си привеждам това Руелсофт  – Продаващи страници

Колкото повече чета, толкова повече се вижда, че голяма част от усилията на блогера отиват за СЕО и други видове оптимизации, целта е търсачките да избутат сайта ни на челни страници, за целта – трябва да познаваме алгоритъма, по който търсят и оценяват. И нали е Направи сайт 🙂

В последно време един анекдот бързо обиколи социалките, колкото пъти се сетя за него и се хиля:

„Дядо ми е герой от войната, награден посмъртно. Хвърлил се, опасан с бомби, под немски танк. Последните му думи били “Д@ба и поледицата!!!“ 🙂

Ако перифразираме дядото – Д@ба и търсачките … 🙂

Но без тях пък – не виждам оправия, така, че – изучаваме нрава и се съобразяваме с търсачките, за да реализираме – направи сайт.

 Оставете моля отзив 🙂